Home
Home
Behandelmethodes bij therapiecentrum de Roode Draak

Cranio-sacraal therapie: brengt centraal zenuwstelsel op orde

Vorige Volgende
Sensorische, motorische of mentale disfuncties kunnen afkomstig zijn vanuit het cranio-sacraal systeem dat iedereen in zijn lijf heeft. Door de directe stimulering van het zelfherstellend vermogen kan een versterking van het immuunsysteem plaatsvinden.
 Cranio-sacraal therapie is een zeer zachtaardige, manuele therapie die gebruikt maakt van de handen - en soms vragen - van de therapeut.  Tijdens een sessie stimuleert de therapeut het bindweefsel (fascies) en het centrale zenuwstelsel.
 
Wat is het cranio-sacrale systeem?
Het cranio sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.
 
Het cranio-sacraal ritme
Pas in 1975 ontdekte dr. John Upledger, tijdens een hersenoperatie, dat wij als mens niet slechts over een ademhalingsritme en een hartritme beschikken, maar ook over een cranio-sacraal ritme. komt door het continue proces van aanmaak van hersen- en ruggenmergvloeistof (liquor cerebrospinalis of L.C.S.) en de opname ervan elders in de hersenen. Hierdoor ontstaan de drukverschillen, die de ritmische beweging van de hersen- en ruggenmergvliezen geven. Het heeft een ritme van acht tot twaalf slagen per minuut  en het is over het hele lijf te voelen.
 
Hersen- en ruggenmergvloeistof
De aanmaak en opname van de hersenvloeistof gebeurt via een semihydraulisch pompsysteem in de hersenen, dat dag en nacht doorgaat. Deze worden samen met het ruggenmerg omgeven en beschermd door het cranio-sacraal systeem en dat vormt als het ware het interne milieu van ons centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel maakt en regelt het functioneren van al onze fysiologische systemen: van ademhaling tot coördinatie, van bloedsomloop tot spijsvertering, van hartslag tot onze hormoonhuishouding. Daarmee beïnvloed het ook ons humeur, van denken tot voelen en is ons gehele functioneren en algehele welzijn afhankelijk van het (on) welbevinden van het centrale zenuwstelsel! 
 
De rol van bindweefsel bij cranio-sacraal
Doordat alle zenuwen, spieren en organen in ons lichaam omgeven en verbonden worden door bindweefsel (fascies) wordt het cranio-sacraal ritme via de uitlopers van het hersen- en ruggenmergvlies via ons bindweefsel over ons hele lichaam geleidt. Op plaatsen waar een spanningshaard of blokkade zit, kan dit ritme niet goed ‘door komen’. De kracht, symmetrie of diepte zijn daar verstoord. Dat is te vergelijken met een verstopte afvoer waardoor het water niet goed wegstroomt.
 
Wat kan een cranio-sacraal therapeut doen?
Een ervaren cranio-sacraal therapeut kan zo’n blokkade met zijn handen opsporen en corrigeren. Wij hebben gekozen om cranio-sacraal therapie toe te voegen aan onze therapiemethodes, omdat we hebben ervaren dat het een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen en jongeren met hersenletsel. Ook de Amerikaanse instituten waarmee we samenwerken, adviseren deze  therapievorm voor kinderen met hersenletsel.
 
Gillespie approach
Binnen De Roode Draak werken we volgens de Gillespie approach. Dit is een combinaite van cranio-sacraal therapie met fasciale therapie, ontwikkeld door Dr. Barry Gillespie.
 
Positief effect op hersenfuncties
De Gillespie Approach bleek niet alleen goed te werken bij de klachten waarvoor het was ontwikkeld: hoofdpijn en (holte) ontstekingen maar tevens hersenfuncties positief te stimuleren. Na jaren van onderzoek perfectioneerde dr. Gillespie de methode tot een unieke en zeer succesvolle behandeling, met als uitgangspunt dat een vrij bewegend brein en ongeblokkeerde fascia van levensbelang zijn voor alle mensen van baby tot volwassenen, maar zeker bij kinderen met neurologische aandoeningen.
 
Resultaten
Opzienbarende resultaten zijn geboekt bij kinderen met  traumatisch hersenletsel, Cerebrale Parese en het syndroom van Down. Vanaf 2003 maakt dr. Gillespie deel uit van de staf van het Family Hope Center en in 2006 ontwikkelde hij de Baby Brain Score, een screening tool voor hersenfuncties bij pasgeborenen. Dr. Gillespie ziet het als zijn levenswerk om kinderen met hersenletsel te helpen met zijn unieke methode. Inge is opgeleid door dr. Gillespie  in Amerika en word door hem ‘zijn nr. 1 therapist in Europa genoemd!’
 Doe een gratis testsessie

Wilt u de Mollii Suit een keer gratis uitproberen? Vraag een gratis testsessie aan bij De Roode Draak.
In deze sessie van twee uur voelt u wat de Mollii Suit voor uw spieren kan betekenen. We laten u zien wat er mogelijk is en hoe u het meeste effect bereikt met de Mollii Suit.
Deze sessie is gratis en verplicht u tot niets.

Maak een afspraak

Aanmelden nieuwsbrief ZBTC